Подходящи материали за лазерно гравиране

64 / 100
На практика опциите по темата са значителен брой, за това за улеснение ще бъдат разделени по тип. Имайте предвид също, че различните материали реагират различно на гравирането, за това е необходимо да се правят промени в зависимост от материалите, които биват използвани.

Съдържание

Естествените материали

включват дърво от твърди и меки сортове, твърди хартии, фибропласти и латекс. Обикновено меките дървесини ще отнемат най-малко количество лазерна мощност. Също така всички материали на хартиена основа, ще се нуждаят от начин за едновременно охлаждане, за да се предотврати възпламеняването от топлината на лазера.

Пластмасите

не са монолитна група, когато става въпрос за лазерно гравиране. Това дали конкретна пластмаса е пригодна за лазерно гравиране зависи от нейния състав. Добавените вещества и процесите на довършителни работи могат да променят способностите на пластмасата да абсорбират свойствата на светлинния спектър, което означава, че определени комбинации ще се стопят, вместо да бъдат гравирани. Като цяло акрилните и други отливани смоли са най-добрата пластмаса, която може да бъде подложена на лазерно гравиране.

Металите

и металите с покритие се нуждаят от лазери за гравиране с висока плътност. Този тип материали са естествено устойчиви на топлина, което означава, че са отлични за прецизно лазерно гравиране. Просто като изискване е необходимо металният лист да е с по-голяма дебелина, за да има възможност да се отнема от повърхността на материала при процеса на гравиране.

Камъкът и стъклото

са най-фините материали, които се използват при лазерно гравиране на снимки, но техните поразителни ефекти си заслужават. Когато лазерът влезе във взаимодействие със стъкло или камък, лазерният лъч се пречупва и по този начин разкрива пленяващата кристална структура на материала.

Източник: all3dp