Перфектна снимка за перфектният подарък

Какво обуславя перфектната снимка?

Решаващ фактор за една добра снимка е резолюцията. Или иначе казано – качеството на снимката. Като изискване изображенията за лазерно гравиране обикновено трябва да имат резолюция най-малко 300 dpi (dots per inch, или по-специално броят на отделните точки, които могат да бъдат поставени в линия в рамките на диапазона от 1 инч=2,54 см) като размер на изхода.
Ако е необходимо, може да се увеличи разделителната способност чрез графичен софтуер, но това несъмнено води до усложняване и забавяне на процедурата по лазерно гравиране. Стъпката с графичния софтуер може да бъде избегната, като например, ако оригиналните изображения са големи, но с нисък dpi, просто може да се намалят до размера на по-малък детайл.
Често снимките в Интернет имат средно 72 dpi. Дори те могат да бъдат обработени добре с лазера, ако са с голям първоначален размер и в последствие бъдат намалени до размера на детайла.
Съветваме Ви също да избягвате увеличаването на малки изображения, тъй като това намалява разделителната способност, тоест растерът на изображението става твърде голям и следователно не е основа за красиво гравиране на снимки.

Ето два варианта за подходяща и неподходяща снимка за лазерно гравиране:

 

Първото изображение е подходящо за обработка с лазер. Наблюдава се добър контраст и елементите в изображението се открояват.
podhodqshta snimka za lazerno gravirane
Изображение #1 Подходяща снимка за лазерно гравиране

Второто изображение е по-малко подходящо за обработка с лазер. Момичето се откроява от задния план, но експозицията е твърде слаба, което кара момичето в кадъра да изглеждат сякаш в сянка. Това затруднява възприемането на детайлите и девойката от снимката би била гравирана като единна повърхност.
nepodhodqshta snimka za lazerno gravirane

Изображение #2 Неподходяща снимка за лазерно гравиране

 

При лазерно гравиране на снимка важи следното правило: по-малкото е повече!

Често лазерната натовареност и използваната разделителна способност са твърде високи, а изображението става твърде плоско и показва по-малко детайли, тъй като растерните точки се припокриват. Ако е възможно, материалът трябва да бъде лазерно гравиран само леко на повърхността. Водещият принцип е около 10% по-малка натовареност на лазера в сравнение със стандартната натовареност на лазерно гравиране за конкретния материал.

Източник: troteclaser