Лазерно гравиране – Основи на лазерните технологии

основи на лзаерните технологии лазерно гравиране
85 / 100

Съдържание

Какво е гравюра?

Преди да разгледаме по – задълбочено какво е лазерно гравиране и рязане, какви са методите и основите, ще се спрем на няколко интересни факта. Думата гравюра произлиза от френски – изрязвам и немски – копая. Това е вид изкуство, при което чрез различни печатни техники, върху множество материали, се създава графично изображение. За създаване на гравюра, могат да се използват множество различни материали, почти всички дървесини, множество различни метали (злато, мед, стомана, сребро, бронз и други), стъкло, фаянс, различни видове пластмаса и други. В днешно време за създаването на гравюра се приема, че е се изработва основно чрез гравиране, но тя може да бъде изработвана и чрез изрязване, вкопаване, наслагване и различни техники на печат.

В миналото гравюрите са били много разпространени, но в днешно време, те са изцяло заменени от фотографията, модерният печат, офорта и рисуването. Последните години гравирането започна отново да придобива широка популярност, не само като изкуство за ръчна изработка на гравюри, а също така и чрез лазерно гравиране на различни материали (като химикалки, чаши, запалки, гривни и много други), също и изработка на гравюри от снимки.

Методи за маркиране (гравиране)

Съществуват много различни методи за гравиране, разбира се, те много са се iизменили и модернизирали с времето. Все пак първите доказателства за гравирани предмети са от преди близо 450 000 – 540 000 години, а следващите открити, са 60 000 г. преди христа. В днешно време за гравиране се използват:

 • Пирограф за ръчно гравиране
 • CNC фреза, чрез която се издълбават или вкопават материалите. Тук има много различни фрезери (различни накрайници, които се поставят на фрезата) които се използват, за различни видове дейности.
 • Лазерно гравиране, което се разделя на три категории:
  • Лазерно ецване – топлината, която произвежда лазера разтапя материала, най – подходящият пример е при гравиране на пластмаса.
  • Лазерно маркиране – лъчът загрява материала до степен на окисляване под повърхностният слой, като почерня материала без да уврежда повърхностният слой. Най – често се използва при гравиране на неръждаеми метали, алуминий, титаний и други в медицинската индустрия.
  • Лазерно гравиране – това е най – често използваният метод в индустрията, домакинства, изкуството и други, използва се при най – много и различни материали.
 • Чрез гравьор и други инструменти

Лазерно гравиране: Как работи?

Процеса лазерно гравиране се изразява в отстраняването на повърхностен слой от материала до определена дълбочина.osnovi na lazernite tehnologii lazerno gravirane shema

Изображение #1 Лазерно гравиране

Типът материал и нивото на мощност на лазера, определят максималната дълбочина и скоростта на гравиране. Обикновенно, плиткото гравиране е сравнително по-бързо като процес в сравнение с дълбокото лазерно гравиране. Също така плътността на материалите е определяща за скоростта на лазерното гравиране. Като пример, материалите с по-ниска плътност се гравират по-бързо от материалите с по-висока плътност. В допълнение може да бъде отбелязано, че предпоставка за подобряване скоростта на лазерното гравиране, е увеличаване на нивата на мощност на лазера.
Спрямо различните индустрии съществуват различни стандарти за лазерно гравиране, при последваща обработка, като поцинковането, изисква голяма дълбочина, за да не се заличи маркировката или да се намали качеството и четимостта й. В други индустрии съществуват регулаторни стандарти за дълбочина на маркировката.
 • Лазерно ецване –  0.0001 инча дълбочина
 • Лазерно гравиране – 0.0001 – 0.005 инча дълбочина
 • Дълбоко лазерно гравиране – > 0.005 инча дълбочина

Видове машини за лазерно гравиране и рязане

Съществуват различни видове машини за лазерно гравиране и рязане, те се различават основно спрямо технологията на гравиране. Други критерии, по които се различават са: дали са професионални, полупрофесионални или хоби машини, различните мощности, за какви настройки е подходяща машината и накрая какви са допълнителните аксесоари придружаващи я. Така става ясно, че разнообразието на лазерните машини е огромно.

 • Фибро лазерна маркираща машина – Маркира голямо разнообразие от материали, подходящ за гравиране на метал, като включително стомана, титан, алуминий, мед, керамика и някои пластмаси, не е подходящ за фини изображения;
 • CO2 лазер – спрямо лещата и мощността е подходящ за почти всякакви материали, без най – плътните, идеален за гравиране на дърво, стъкло, каучук, пластмаси, картон и опаковки на продукти. Най – масовият лазер при по – малки и средни бизнеси, използва се за изработка на много различни хоби изделия, гравирани подаръци, чаши, бутилки, украшения за елха, табели и много други;
 • Диоден лазер – свръх късите импулси дават по-остри белези за по-леки приложения за ецване, работи с ниски мощности;
 • Зелен лазер – по-къса дължина на вълната, за чувствителни към топлина материали, подходящ е за студено гравиране, пластмаса, стъкло и керамика;
 • UV лазер – минимизира топлинните щети за бързи, висококачествени, чисти и хигиенни белези, не е подходящ за всякакъв тип лазерно гравирани елементи;
 • Настолна работна станция за лазерно гравиране – Лесен, икономичен, настолен лазерен гравьор, с ниски мощности, подходящ за използване в домашни условия;

Предимства на техниката за лазерно гравиране

Лазерното гравиране, което също е подмножие на лазерно маркиране, е практика на използване на лазери за гравиране на предмети. Лазерното маркиране от друга страна, е по-широка категория от методи за маркиране на предмети, която включва и промяна на цвета, поради химическа/молекулярна промяна, овъгляване, топене и други. Техниката за лазерно гравиране не включва използването на мастила, нито на режещи инструменти, които взаимодействат с повърхността за гравиране и в следствие на това се износват. Това, от своя страна, дава предимство на лазерното гравиране, пред алтернативните технологии за гравиране, където мастилата или режещите накрайници трябва да бъдат подменяни редовно.

Основи на лазерното гравиране

По време на лазерно гравиране повърхността на предмета се стопява и изпарява от топлината, генерирана от лазера. Това е известно като “отстраняване на материал”. Вдлъбнатината от лазерното гравиране, образувана на повърхността на предмета по този начин, се превръща в гравюра.

Лазерно гравиране: подходяща технология за гравиране на дърво, гравиране на метал и много други

Лазерното гравиране е изключително универсален метод на обработка. Ефектът от топлината може да се използва за обработка на най-различни материали. Дърво, хартия, картон, текстил, пластмаса, метал и много други материали, могат да бъдат лазерно гравирани или изрязани с лазерно устройство.

Защо методът на лазерно гравиране е лесен за използване?

Визуализацията, която трябва да бъде лазерно гравирана, обикновено се изпраща чрез гравиращ софтуер директно от графичната програма към гравиращия лазер. Този метод позволява въвеждането на бързи корекции по изображението, което трябва да бъде лазерно гравирано. Също така, софтуерът за лазерно гравиране, позволява точно позициониране на изображението върху работната площ, което от своя страна спомага за намаляване на материалните отпадъци.

Лазерно гравиране: метод, позволяващ висока прецизност

Лазерното гравиране е един от най-прецизните методи за обработка, в бизнеса с гравиране. Благодарение на разделителната способност на лазерните машини от висок клас (с каквато машина разполагаме и ние), детайлно изображение, може да бъде гравирано съвсем точно върху изключително малка площ.

Защо лазерно гравиране на снимка е перфектният подарък?

Снимката добавя изключително персонално отношение към стандартен продукт или подарък. Защото снимките са уловени приятни моменти. А приятните моменти, са изключително ценно нещо сами по себе си. Самото преживяване на дадено събитие носи наслада. Но ако може да запечаташ подобен момент, не само в съзнанието си, но и под формата на изключително красива дървена гравюра, това би било страхотно, нали?
А освен, че е страхотно, то е и напълно възможно, благодарение на услугите предоставени от екипа на „Перфектният подарък“, ние предлагаме гравирани подаръци от 2016 година. Бихме се радвали да се свържете с нас на лично съобщение в страницата ни или да използвате нашия уебсайт, за да Ви помогнем във Вашата мисия да зарадвате близък човек, като му подарите перфектният подарък!
лазерно гравирани подаръци, лазерно гравирани снимки
Разгледайте и останалите наши статии по темата: